Betere haarwortels en schoner water met OxyBull beluchtingssysteem

Het OxyBull beluchtingssysteem van Agrona zorgt voor een optimale zuurstofconcentratie in het water en wortelmilieu. XL Bloom Youngplants in De Lier gebruikt het apparaat sinds maart van dit jaar. Een sterke pomp met een capaciteit van 60 m3/uur blaast veel lucht in het water, waardoor er volop beweging in het water is.

Posted
augustus 24, 2020
Author
admin
Category
Share this article

Het OxyBull beluchtingssysteem van Agrona zorgt voor een optimale zuurstofconcentratie in het water en wortelmilieu. XL Bloom Youngplants in De Lier gebruikt het apparaat sinds maart van dit jaar. Een sterke pomp met een capaciteit van 60 m3/uur blaast veel lucht in het water, waardoor er volop beweging in het water is.

“We geloven in veel beweging van het water. Door lucht met veel kracht onderin de silo te blazen, geeft dat veel bewegingen. Het OxyBull beluchtingssysteem van Agrona doet dat met de meeste capaciteit per uur. We zien dat het water in de silo echt gaat kolken”, zegt Michel van Rijn, directeur XL Bloom Youngplants.

 

 

Dit bedrijf produceert jaarlijks 11 miljoen anthuriumstekken in 4 laboratoriums in Europa en exporteert deze naar 53 landen wereldwijd. “We willen naar 100% biologisch produceren en up-to-date zijn met biostimulanten.” Het OxyBull beluchtingssysteem zorgt voor een gezond en vitaal gewas, dat het telen makkelijker maakt.

Verhoging zuurstofgehalte
Een hoog zuurstofgehalte in water is essentieel voor de ontwikkeling van planten. Om een optimale zuurstofinbreng te realiseren, passen glastuinbouwbedrijven het OxyBull beluchtingssysteem toe.

Van Rijn: “In de retourswatersilo’s blazen we met het systeem lucht met 19% zuurstof. In kort tijd krijgen we dan ongelooflijk veel zuurstof in het water. In het retourwater meten we 5,5 ppm zuurstof. Wanneer het OxyBull beluchtingssysteem een paar uur staat te pompen, meten we 12,5 ppm zuurstof. Als het water daarna door de UV-ontsmetter gaat, meten we een dag later nog 9,5 ppm. De beluchting van water moeten we dus steeds opnieuw doen, anders gaat het zuurstofgehalte omlaag.”

De kweker heeft vóór het installeren van het OxyBull beluchtingssysteem een analyse van het water laten maken. Hierin werden 25 schimmels aangetroffen. “In het retourwater hebben we altijd wel last van schimmels. Na het toepassen van het beluchtingssysteem zijn er met een nieuwe analyse van het water geen schimmels meer aangetroffen.”

Positieve effecten
De anthuriumkweker ziet ook dat de haarwortels van de jonge planten beter zijn, waardoor ze beter de voeding kunnen opnemen. “Meer zuurstof zorgt voor meer wortels en daardoor meer scheutvorming. We bereiken hiermee een hogere kwaliteit.”

Een opvallend punt vindt hij door de beluchting van het water de capaciteit van de UV-ontsmetter is verdubbeld, omdat het water helderder is. “De capaciteit is van 3 naar 6 m3/uur per ontsmetter gegaan. Alleen daarom wil je al een OxyBull beluchtingssysteem hebben!”

Geïnteresseerde kwekers die de werking en resultaten van het OxyBull beluchtingssysteem willen bekijken, kunnen een afspraak met Michel van Rijn maken. “Want als je kennis (door)geeft, krijg je het ook weer terug.”

 

Tekst en foto’s: Harry Stijger

 

XL Bloom

Oudecampsweg 8
2678 KN De Lier
T: +31 (0)174 403 830
E: Michel@XL-Bloom.com
www.xl-bloom.com

Agrona B.V.

Leeuwenhoekstraat 56
2652 XL Berkel en Rodenrijs
T: + 31 (0) 10. 7371451
E: info@agrona.nl
www.agronagroup.com

nl_NLNL