Natte Noviteiten Op Vernieuwde HortiContact

Tholen - Nog ongeveer een uur en dan barst de vernieuwde HortiContact 2020 los. Water blijft een belangrijk onderwerp op de beurs. Onder meer Ridder en Agrona presenteren hun vernieuwde machines. Verder meer biologische gewasbeschermingsmogelijkheden dankzij uitbreidingen van het etiket bij Biobest.

Posted
mei 6, 2020
Author
admin
Category
Share this article

Tholen – Nog ongeveer een uur en dan barst de vernieuwde HortiContact 2020 los. Water blijft een belangrijk onderwerp op de beurs. Onder meer Ridder en Agrona presenteren hun vernieuwde machines. Verder meer biologische gewasbeschermingsmogelijkheden dankzij uitbreidingen van het etiket bij Biobest.

De komende drie dagen dagen lang verzamelt de glastuinbouw zich in de Evenementenhal in Gorinchem om bij te praten over ditjes-en-datjes, nieuwe innovaties te zien, praktijkresultaten met elkaar door te spreken en natuurlijk ook om de nieuwe beursindeling te aanschouwen.

Zuurstof in het water

Het OxyBull beluchtingssysteem van Agrona zorgt ervoor dat de zuurstofconcentratie in het water en het wortelmilieu optimaal is. Het systeem is verbeterd en heeft nu een sterkere pomp met een capaciteit van 60 m3/uur. “Hierdoor kan er nog meer lucht in het water worden geblazen en is er meer beweging in het water, wat algengroei voorkomt”, vertelt Nadir Laaguili van Agrona.

“Een hoog zuurstofgehalte in het water is belangrijk”, zegt glasgroenteteler Peter Aarts in Heusden. “Dit beluchtingssysteem zorgt daarvoor.” Aarts teelt op steenwolmatten komkommers en herfsttomaten. Hij past het systeem toe in een silo waarvan het water bestemd is voor een afdeling waar altijd veel wortelproblemen door Pythium zijn. Toepassing van het beluchtingssysteem moet dat voorkomen.

Agrona staat op de beus in stands I106 en G205
www.agronagroup.com

Sodium remover plus

Op de HortiContact is deze week de nieuwe Ridder NoNa+ natriumverwijderaar van Ridder te bezichtigen. De unit is sinds de introductie afgelopen jaar getest in de praktijk en doorontwikkeld. Naast natrium verwijderen kan de machine ingezet worden voor het zuiveren van spuiwater volgens de BZG-commissie. Daarvoor is eerder dit jaar een goedkeuring afgegeven.

Tijdens de HortiContact wordt tijdens een speciale kennissessie in het Next Level Theather aandacht besteedt aan het potentieel van de nieuwe Ridder NoNa+ natriumverwijderaar. Jerre de Blok, Product Manager Water Treatment bij Ridder, staat uitgebreid stil bij de toepassing van het systeem en is beschikbaar om de nieuwe selectieve CED zuiveringstechnologie verder toe te lichten. De kennissessie vindt plaats op Dinsdag 18 februari om 16:30h.

Ridder staat op de HortiContact op stand C117

Meer biologie
Biobest zet op de beurs de etiketuitbreidingen van Preferal en Asperello extra in the picture. Deze gekende biopesticiden kregen eerder dit jaar een veel ruimere toelating.

Preferal is een biologische insecticide die uitstekend werkt tegen de kas- en tabakswittevlieg. Nederlandse telers kunnen Preferal voortaan vaker én in meer gewassen uitzetten. Dit betekent een doorbraak voor tomaten-, paprika- en auberginetelers. Tot eind vorig jaar kon dit product maar drie keer per teeltcyclus gebruikt worden bij tomaat, komkommer en sierteelt. Voortaan kunnen tomaten-, paprika- en auberginetelers het biologische middel tot 25 keer per cyclus inzetten. Komkommer, courgette-, aardbei- en siertelers mogen 12 keer per teeltcyclus een beroep doen op Preferal . “Vooral tomaten-, paprika- en auberginetelers zijn er heel blij mee”, zegt Biobest-adviseur Stefan Bohté. “Omdat witte vlieg in die teelten veel voorkomt. Vooral van de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) hebben zij last, omdat deze schadelijke virussen kan overbrengen.”

Asperello breidt uit naar Nederlandse sierteelt en komkommer
Ook Asperello T34 Biocontrol, een biologische fungicide tegen schimmelziekten, kreeg een mooie etiketuitbreiding. Het middel tegen Fusarium en Pythium was al met succes beschikbaar op de markt in de VS, Canada, Frankrijk en België. Voortaan is het ook in Nederland toegestaan voor een hele waaier aan bedekte teelten van snijbloemen, potplanten, tomaat, paprika, aubergine, komkommer, courgette, kleinfruit, bladgroenten, koolgewassen, boomkwekerijgewassen, vaste plantenteelt, veredelingsteelt en zaadproductie.

Tot voor kort was dit nog maar in enkele van deze teelten toegelaten. “Vooral in de sierteelt is Asperello van grote toegevoegde waarde. Telers in de hele wereld boeken goede resultaten bij de aanpak van Fusarium”, vertelt Biobest-adviseur Stefan Bohté.

Biobest is te vinden op stand K118 op de Horticontact.

nl_NLNL
en_GBEN nl_NLNL