OxyBull & Nanobubble

Beluchtingssystemen door bubbeltechnologie

Boosting resistance

Vivamus ultricies, lorem eget lobortis condimentum, nisl libero vehicula lacus, in porttitor nisi ante nec felis.

Stimulating the root system

Vivamus ultricies, lorem eget lobortis condimentum, nisl libero vehicula lacus, in porttitor nisi ante nec felis.

Photosynthesis

Vivamus ultricies, lorem eget lobortis condimentum, nisl libero vehicula lacus, in porttitor nisi ante nec felis.

Enhances mineral uptake

Vivamus ultricies, lorem eget lobortis condimentum, nisl libero vehicula lacus, in porttitor nisi ante nec felis.

Waterzuivering en zuurstoftoevoer

De tuinbouwwereld verandert in rap tempo. Er wordt steeds meer kennis beschikbaar over allerlei aspecten van het vak. Grote verbeteringen zitten soms in kleine dingen, en daar zijn nano- en microbubbels een perfect voorbeeld van. Nanobubbels zijn zo klein dat ze niet naar de oppervlakte reizen maar in het water blijven zweven. Een nanobubbel kan wel bijna 1000 keer kleiner zijn dan een enkele zandkorrel, en dat levert een aantal unieke eigenschappen op. Eén van deze eigenschappen is het vermogen om langdurig in het water te blijven zweven, zonder te krimpen of naar de oppervlakte te drijven. Microbubbels daarentegen werken net wat anders. Deze zijn iets groter van formaat, waardoor ze algengroei en organische vervuiling tegengaan. Deze transitie veroorzaakt beweging in het water, en dat biedt voordelen. Hierin verschilt hun werking van die van nanobubbels.

De twee soorten systemen

Beide soorten bubbeltechnologie hebben nog veel meer eigenschappen die van grote waarde zijn gebleken bij een aantal processen, waaronder het verbeteren van de waterkwaliteit. Niet alleen krijgt een gewas hierdoor water dat vrij is van bacteriën, ook is het water zuurstofrijker. Dit draagt bij aan een vitaler gewas en een beter wortelmilieu. Agrona heeft voor allebei de soorten bubbels een apart systeem ontworpen. Beide systemen zijn de meest efficiënte in hun klasse en zijn moeiteloos te integreren in uw teeltomgeving.

Nanobubble

Het Nanobubble systeem van Agrona is in staat om met iets kleins als een nanobubbel grote problemen op te lossen. Het systeem is plug-and-play en kan simpel op locatie aangesloten worden. Om een optimale zuurstoftoevoer te garanderen, adviseren we om het Nanobubble systeem in de dagvoorraad of schoonwatersilo te installeren.

OxyBull

De OxyBull is een geavanceerd beluchtingssysteem dat gebruik maakt van microbubbeltechnologie. Microbubbels zijn een fractie groter dan nanobubbels, en dat zorgt ervoor dat er beweging in de wateropslag ontstaat. Door deze bewegingen wordt de groei van organische vervuiling en algen effectief bestreden. Ook dit systeem kan goed worden gemonitord wanneer het aan wordt gesloten op de Agrona zuurstofmeter.

Voordelen

Minimaal 100% zuurstof

Zowel het Nanobubble systeem als de OxyBull zorgen voor een zuurstofgehalte van minimaal 100% tot maximaal 300% waardoor wortels sneller en meer groeien.

Optimale waterbeweging

Stilstaand water is funest voor het zuurstofgehalte en versnelt de groei van algen en bacteriën. Door het water in beweging te houden worden latere problemen voorkomen.

Schone druppelleidingen

Doordat er alleen maar schoon water door de leidingen loopt is er geen sprake meer van vervuiling. Het beluchtingssysteem voorkomt verstoppingen en zorgt voor een schone toevoer.

Biologische manier van gewasbescherming

Het Nanobubble systeem en de OxyBull zuiveren het water en beschermen het gewas op een biologische manier. U hoeft dus minder bestrijdingsmiddelen of andere oplossingen te gebruiken.

Afbraak van algen

Algen ontstaan snel in wateropslag en nemen de zuurstof en voeding weg van het gewas. Door de algen vroegtijdig af te breken en dus te voorkomen verbetert het wortelmilieu.

Beter presterend gewas

Door de toevoer van schoon water en veel zuurstof faciliteert u een vitaler en sterker gewas. Het gewas zal dan ook betere resultaten tonen.

Nanobubble generator

Het Nanobubble systeem is een innovatieve gasinjectietechnologie. Het ‘gas’ is in dit geval zuurstof. Door miljarden bubbeltjes zuurstof het water in te schieten wordt er een watervoorraad van schoon water met een zuurstofgehalte van 150% – 200% verhoogd hierdoor behaalt het systeem een totale zuurstofgehalte tot 300%. Het systeem is een plug-and-play en kan simpel op locatie aangesloten worden. Om een optimale zuurstoftoevoer te garanderen, adviseren we om het Nanobubble systeem in de dagvoorraad-, schoonwatersilo of waterbassin te installeren. Doordat de bubbeltjes zo klein zijn blijven ze zweven in het water, ook tijdens het transport naar het gewas door de leidingen. De zuurstof zorgt namelijk voor een betere plantengroei door plantontwikkeling te ondersteunen, stress te verminderen en indirecte ziektes te voorkomen. Nanobubbels hebben een neutraal drijfvermogen en kunnen daardoor wekenlang behouden blijven in water zonder naar de oppervlakte te stijgen. Zelfs in warmer water blijven de bubbels grotendeels behouden.

OxyBull

(microbubbels)
Voor iedere kweker is het essentieel dat het uiterst uit het gewas wordt gehaald. Microbubbeltechnologie helpt hierbij door het aantal beschikbare zuurstofatomen te verhogen en de opname van voedingsstoffen te doen toenemen. Als wortels zuurstofarm zijn, hebben ze geen andere keus dan het te vervangen door andere verbindingen. 

De stof ethyleen wordt dan aangemaakt. Dit veroorzaakt echter celbeschadiging en verhoogt het risico op verschillende soorten besmettingen. De temperatuur is de belangrijkste variabele die van invloed is op de hoeveelheid moleculaire zuurstof die het water kan bevatten. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe lager de hoeveelheid opgeloste zuurstof die door het water kan worden vastgehouden. Dit is de reden waarom aërobe bacteriën zich effectief weten te vermenigvuldigen bij hogere temperaturen, wat zal resulteren in een sterker en vitaler gewas.
 
In de afgelopen jaren is dit beluchtingssysteem voor in de tuinbouw doorontwikkeld. Hierdoor is er een product ontstaan dat zowel veel zuurstof inbrengt met een hoge homogene verdeling als een lange levensduur heeft. Dit komt door het gebruik van alternatieve materialen en het toepassen van speciale productietechnieken.

Verdere specificaties ontdekken?

Bent u benieuwd naar de verdere specificaties van de OxyBull of het Nanobubble systeem?
Onze experts vertellen u er graag meer over in een persoonlijk gesprek. Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Cijfers en ervaringen

Zowel het OxyBull als het Nanobubble systeem zijn al op verschillende plekken in Nederland bij tevreden kwekers geïnstalleerd, en daar laten we graag een aantal resultaten van zien. Een onderzoek van Eurofins naar de aanwezige pathogene schimmels in het wortelmilieu laat duidelijke resultaten zien. Op deze manier wordt in harde cijfers de impact van een beluchtingssysteem uitgedrukt.
Dit is niet alleen terug te zien in cijfers, ook de planten laten duidelijk zien wat hun voorkeur heeft. Door de helft van de teelt met de OxyBull te behandelen en de andere helft onbehandeld te laten werd goed inzichtelijk gemaakt wat nu precies het effect is.

Verschillen

Microbubbels en nanobubbels hebben allebei net andere eigenschappen, maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat de één beter is dan de ander. Welke van de twee beter is voor uw situatie hangt helemaal af van het doel dat u voor ogen heeft en de omgeving binnen uw bedrijf. Wij hebben hieronder wat eigenschappen op een rijtje gezet die de grootste verschillen tussen de systemen weergeven:

- Microbubbels krimpen in het water en verdwijnen, dit zorgt voor meer beweging in het water dan bij nanobubbels.
- Nanobubbels blijven stabiel in het water zweven en zorgen daardoor voor een hogere zuurstofverhouding in het water dan microbubbels.

Subsidies en regelingen

Wat de aanschaf van een beluchtingssysteem van Agrona nog aantrekkelijker maakt is de subsidieregeling die bijvoorbeeld de Nederlandse overheid aanbiedt. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Voor de onderstaande producten van Agrona kan dat een reductie van de investering betekenen tot wel 36%.

Bent u benieuwd hoe dit precies zit? Wij adviseren u graag!
Via de contactknop onderaan de pagina kunt u uw vraag naar ons opsturen, of bel ons direct.

Bent u benieuwd geworden naar de beluchtingssystemen voor uw organisatie?

Onze experts vertellen u er graag meer over in een persoonlijk gesprek. In dit vrijblijvende gesprek is er ruimte om uw situatie door te nemen en naar eventuele koppelingen te kijken. Laat uw gegevens achter op de contactpagina, of neem direct contact met ons op!
nl_NLNL