Tomatenteler investeert in nanobubbels: “Er mocht niets meer fout gaan”

Stoffels Tomaten heeft de afgelopen jaren enkele moeilijke jaren ervaren met onder meer wortelproblemen en virusproblematiek. Op zoek naar verbeteringen werd het watersysteem grondig onder handen genomen. “We hebben eigenlijk drie dingen gedaan, waarbij de investering in nanobubbelapparatuur het meest in het oog springt”, vertelt Paul Stoffels.

Posted
november 14, 2023
Author
admin
Category
Share this article

Tholen – Stoffels Tomaten heeft de afgelopen jaren enkele moeilijke jaren ervaren met onder meer wortelproblemen en virusproblematiek. Op zoek naar verbeteringen werd het watersysteem grondig onder handen genomen. “We hebben eigenlijk drie dingen gedaan, waarbij de investering in nanobubbelapparatuur het meest in het oog springt”, vertelt Paul Stoffels.

De eigenaar van het tomatenteeltbedrijf schafte vorig jaar zomer voor de locatie van tien hectare in Rijkevorsel twee Agrona-nanobubbelsystemen van Agrona aan. “We zijn alles heel kritisch gaan bekijken. Er mocht niets meer fout gaan”, blikt de teler ongeveer een jaar later terug. Het resultaat van alle inspanningen mag er dit jaar zijn. Alleen al de beworteling van de tomatenplanten is ‘beter dan ooit’.

Juist die beworteling was vorig jaar een zorgenpunt. Omdat, zoals bij veel tomatentelers, er de afgelopen jaren ook virusproblemen speelden, was het lastig voor Stoffels om de exacte oorzaken van de problemen te ontrafelen. Zuurstofmetingen lieten wel duidelijk zien dat er hier winst te behalen was.

De nanobubbelapparatuur

Lage zuurstofniveaus
De tomatenteler werkt op de locatie van tien hectare in Rijkevorsel met een drainwater verhitter voor waterdesinfectie. “Alweer lang geleden, ik denk wel twintig jaar terug al, investeerden we hierin. We telen op kokos. Hierdoor is ons drainwater wat troebeler dan bijvoorbeeld bij een teelt op steenwol. Dat maakte UV-ontsmetting van ons drainwater lastiger.”

Paul is tevreden over de verhitter. Hij is betrouwbaar, maar heeft ook een nadeel. “Door verhitting met temperaturen van meer dan negentig graden Celsius verdwijnt er wel zuurstof uit het water.” Metingen bij de teler lieten dat afgelopen jaar ook zien. Nadir Laaguili van Agrona heeft de cijfers paraat. “Vooral in één van de silo’s bij de verhitter was de watertemperatuur aan de hoge kant. Bij de opstart van de Agrona-nanobubbelsystemen hebben we een zuurstofgehalte gemeten van 4.8 ppm en direct na opstart 23 ppm. Zelfs in de silo met het warmere water haalden we 22 ppm.”

Lees het artikel hier verder:

www.groentenieuws.nl

 

nl_NLNL